Bomen gekapt oostkant Nionplas. Start herinrichting vergt prachtige habitat!

Dit bericht is geplaatst op 28 augustus 2024
Bomen gekapt oostkant Nionplas. Start herinrichting vergt prachtige habitat!

Herinrichting van de Nionplas

Bij de Nionplas zijn de bomen gekapt aan de oostzijde van het water, rechts naast de instapplaats. Daarmee is een fraaie onderwaterhabitat verdwenen. Het kappen heeft vermoedelijk te maken met een geplande herinrichting van het gebied. Duikersgids Support Team: PieterJan Kanters en Edwin van Leer. Foto: PieterJan Kanters. Elk jaar updates topduikstekken en nieuw ontdekte duikplaatsen. Abonneer je nu.

Duiken Nionplas

De Nionplas heeft een fraaie onderwaterhabitat minder. De bomen aan de oostzijde van het water, rechts naast de instapplaats zijn gekapt. De wortels en takken van de bomen vormden een prachtige onderwaterhabitat waar kreeftjes, voorntjes, karpers en snoeken hun toevlucht zochten. Het was daarom een prachtig gedeelte van de plas om in te duiken. De werkzaamheden hebben vermoedelijk te maken met het project Plassengebied Raamsdonksveer Zuid. Hieronder vallen de Nionplas en de noordelijk daarvan gelegen Put van Caron. De herinrichting van dit gebied behelst onder meer de verbouwing van de watertoren tot hotel met skybar, het opheffen van afslag 34, zandwinning en herinrichting van de Put van Caron en herinrichting van de Nionplas.

Herinrichting van de Nionplas

Wat de herinrichting van de Nionplas voor het duiken gaat betekenen, is nog niet bekend. Wat we wel weten is dat de gemeente het gebied in en om het water opnieuw wil inrichten en andere vormen van recreatie wil toelaten. In de plannen van de gemeente Raamsdonksveer staat hierover het volgende te lezen: 'De noordelijke zandwinput, de Nionplas, is eigendom van de gemeente. Door ingrepen in het landschap als gevolg van de reconstructie van knooppunt Hooipolder, maar ook om onze ambitie waar te maken gaan we bekijken hoe we het gebied in en rondom de plas beter in kunnen richten. We gaan aan de slag met een herinrichtingsplan om te komen tot een aantrekkelijk recreatiegebied waar ruimte voor de natuur is. Het gebied moet toegankelijk zijn voor diverse gebruikers zoals wandelaars, fietsers, duikers, vissers, maar ook nieuwe vormen van recreatief gebruik willen we bekijken.'

Groot Online Duikkaartenarchief, 3D Wrakanimaties, Getijdenplanner, elk jaar de Duikersgids en meer. ABONNEER JE HIER

Gerelateerde artikelen

Reageer op dit bericht

‹ Terug naar het overzicht